Welke frezen voor bovenfrees?

Houtbewerking met een bovenfrees maakt het mogelijk om groeven, sponningen en profielen te maken. Deze kunnen verschillende functies hebben, van het kunnen vasthechten van verschillende delen aan elkaar, tot aan geven van een aparte uitstraling aan het werkstuk. Er is dus maatwerk vereist en kan dat alleen met de juiste frezen voor bovenfrees. Omdat er te kiezen valt uit een groot aantal soorten, is het belangrijk om vooraf te welke bewerkingen uitgevoerd zullen worden.

De diameter van de frees speelt een belangrijke rol

Voor het maken van diepe groeven is de verleiding groot om het in 1 keer te doen. Dat brengt echter het risico met zich mee dat het materiaal zal gaan” branden” door de hoog oplopende frictie en de randen niet zo fijn afgewerkt zullen worden. Er wordt daarom in regel gehanteerd dat de groefdiepte niet meer dan de helft van de diameter frezen voor bovenfrees mag bedragen. Met een grotere diameter frees kunnen er dus diepere groeven in 1 keer worden gemaakt. Met frezen voor bovenfrees moet vaak het groevenpatroon herhaald worden. Daarvoor kunnen er geleiderails en een mal worden gebruikt. Een frees met onderlager laat zich moeiteloos langs de geleiderails verplaatsen.

Aparte frezen voor elke bewerking

Voor het maken van profielen zijn er weer een aparte groep frezen voor bovenfrees verkrijgbaar. Zo kunnen sierlijsten, deuren en panelen voor meubels bewerkt worden. Elke profielfrees zorgt voor een apart effect. De zwaluwstaartfrees wordt gebruikt voor groeven met een wijdere basis dan de bovenzijde. Apart is de graveerfrees voor het fijne werk en ook het graveren van bijvoorbeeld teksten in het hout. Met de fasefrees worden onder meer de hoeken afgerond en worden ook deze frezen voor bovenfrees geleverd met wisselmessen. Voor veelvuldig gebruik komt een frees met wisselmessen goedkoper uit. De messen kunnen apart geslepen worden en hoeft er niet steeds een complete frees aangeschaft te worden.